Historie

Oprichting.
Op initiatief van Piet Brummel (actief wielrenner) en in samenwerking met één van onze eerste deelneemsters Daniëlle Binnenhei, werd op 9 juli 2009 Stichting Cycloteam Veluwe opgericht.

Aanleiding oprichting.
Na jaren, als lid van WV De IJsselstreek, actief te zijn geweest in het wielerpeloton, bleef Piet Brummel de ontwikkelingen binnen de wielersport nauwlettend volgen. Met name de toenemende wetenschappelijke benadering richting trainingsmethodieken, opbouw van trainingen en de toepassing van krachttraining binnen het moderne wielrennen facineerde hem.

Na zijn actieve loopbaan bij KPN Telecom (VUT) wilde Piet Brummel het wedstrijdwielrennen weer oppakken, maar dit moest dan wel, gezien zijn leeftijd, op verantwoorde wijze gebeuren. Vervolgens ging hij zich nog verder verdiepen in de moderne trainingswetenschappen en maakte zijn eigen trainingsschema's. Voor een krachttrainingsprogramma ging hij naar een sportcentrum in Harderwijk. Al snel merkte hij de zeer positieve uitwerkingen van deze nieuwe aanpak. Na enkele jaren ervaring met zijn trainingsschema's, besloot Piet deze kennis over te dragen aan anderen. Naast de sportieve activiteiten wilde hij ook een koppeling maken met het periodiek inzamelen van financiële middelen voor een goed doel. Door de jaren heen had hij helaas diverse familieleden, vrienden en collega's aan de ziekte kanker verloren. Het goede doel was met KWF kankerbestrijding dan ook al snel gevonden.

Realisatie ideeën en ambities.
De zoektocht naar iets compleet nieuws; de combinatie van een dames wielerteam en hiermee gelijktijdig het promoten en ondersteunen van KWF kankerbestrijding werd na ruim een jaar van intensieve voorbereiding en ondersteuning van onze gecontracteerde sponsoren (Tweewielercentrum Kleijer, Restaurant Da Gabriele, Bistro Bouillabaisse, Bellini's Pizza & Pasta, LORINI en Sportcentrum Iedema) realiteit.

Opzet tijdens de eerste jaren.
De Stichting begeleide de eerste jaren een groepje gemotiveerde dames uit de regio Harderwijk, die naast hun dagelijkse activiteiten, graag een deel van hun beschikbare vrije tijd wilden besteden aan de wielersport. Zij werden vanuit de Stichting met diverse faciliteiten ondersteund, zoals een teamkleding pakket, fietsverzekering, persoonlijke trainingsschema's en aanvullende krachttrainingsmogelijkheden. Tevens werd hen de mogelijkheid geboden om eens kennis te maken met de baansport in het Omnisport te Apeldoorn. Daarnaast werd deelgenomen aan diverse toertochten binnen Nederland, waaronder de Friese Elfstedentocht Rijwieltocht.

Begeleidings- en Trainingsprogramma.
Naar aanleiding van de wekelijkse levering van persoonlijke trainingsschema's aan enkele teamleden, hebben we in 2011 als proef een nieuwe activiteit opgenomen. Vanuit een nieuw wielerteam in de regio, kwam de vraag om één van hun amateurrenners voor een periode van 1 jaar te begeleiden met persoonlijke trainingsschema’s. Afgesproken werd om de opbrengst hiervan over te maken naar KWF kankerbestrijding. De betreffende renner kreeg als doel om in de tweede helft van 2011 de wedstrijden uit te rijden. Naarmate het seizoen enigszins vorderde bleek deze doelstellig al snel haalbaar. Let wel, redelijke uitslagen volgden, met als kroon op het seizoen een 7e plaats bij het Nationale Kampioenschap voor Amateurs.

Mede door deze resultaten werd besloten om vanaf begin 2012 het “Begeleidings- en Trainingsprogramma” als vaste activiteit onder te brengen in onze Stichting en dit ook buiten ons eigen team aan wedstrijdrenners/rensters en toerrijders/sters aan te gaan bieden.

Vestigingswijziging Stichting.
Vanaf 2014 is de Stichting vanuit Harderwijk gevestigd in 't Harde (Gemeente Elburg).

Continuering.
Nadat de periode van de 3-jarige overeenkomsten met onze sponsoren in Harderwijk was verstreken en de vestigingslocatie naar 't Harde realiteit was, hebben we een uitvoerige evaluatie gehouden. Dit resulteerde vervolgens in een aantal aanpassingen en verbeteringen, die wij in de huidige organisatie hebben ingebouwd en de komende jaren nog verder willen optimaliseren. We zijn natuurlijk ook zeer ingenomen met onze nieuwe kledingsponsoren, die met ons de maatschappelijke en sociale betrokkenheid in onze samenleving delen.